.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Ion Dumitrel propune înființarea unui muzeu la Stremț
     Aflat la Geomal (comuna Stremț), cu prilejul comemorării preotului și isto­ri­cului Ștefan Meteș, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, s-a ară­tat deosebit de încântat de faptul că numeroși localnici au participat la mani­festări îmbrăcați în costume populare, precum și de standul documentar ame­najat în incinta școlii generale. Ca și cu alte ocazii, președintele Dumitrel s-a ară­tat consecvent în ideile sale de dezvoltare a localităților din zona rurală, prin pu­nerea în valoare a unor "avuții neconvenționale": personalitățile locale, tradițiile și obiceiurile, portul popular, produsele specifice (începând cu cele alimentare și sfâr­șind cu cele meșteșugărești) etc. În consecință, el a declarat că nu ar trebui să existe nici o localitate mai răsărită în județul nostru, care să nu aibă un muzeu, un stand de prezentare turistică, precum și puncte de prezentare și des­facere a produselor tradiționale. Cu privire la comuna Stremț, președintele afirmă că s-a identificat deja un spațiu în care va funcționa un viitor muzeu și că se cau­tă astfel de spații și în alte localități. (I.H.)
Termen prelungit la proiectele pentru sprijinirea rromilor
     Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, împreună cu Guvernul României și Agenția Națională pentru Rromi, asigură finanțarea programului "Parteneriat pentru sprijinul romilor - 2005". Suma globală disponibilă pentru acest program este de 1.800.000 RON. Solicitanții eligibili sunt instituții ale administrației publice locale care au parteneriate cu organizații neguvernamentale ale rromilor sau cu grupurile de inițiativă din comunitățile de rromi. Proiectele eligibile trebuie să re­cru­teze forță de muncă, inclusiv din comunitățile de rromi. Termenul de depunere a proiectelor s-a prelungit până la data de 30 octombrie 2005. Prefectul Cosmin Covaciu face un apel la potențialii solicitanți să facă un efort pentru a accesa fon­duri din acest program, care ar aduce avantaje evidente localităților beneficiare, iar specialiștii Instituției Prefectului s-au oferit să acorde consultanță în acest sens.(R.G.)
Poștașii - solidari cu semenii încercați de necazuri
     După ce poștașii din județul Alba au pus mână de la mână pentru ajutorarea sinistraților din Banat, a sosit și rândul lor să fie răsplătiți. Solidari cu sinistrații din Banat, factorii poștali au adunat 32 milioane de lei vechi după inundațiile din mai, din care 22 milioane numai de pe raza municipiului Alba Iulia, iar alte 22 de milioane pentru persoanele afectate în luna iulie. De ziua lor, 9 octombrie, poș­tașii aiudeni, grav afectați în vara acestui an de revărsarea apelor, au primit, într-un cadru organizat, câte 10 milioane de lei vechi. Conducerea OJP Alba și re­prezentanții sindicatului din Poștă au oferit ajutoare celor mai afectați dintre factorii poștali de pe raza municipiului Aiud: Paraschiva Ranca, Maria Copil, Ni­colae Popa, Maria Brad, Mirela Maier, Valentina Popa. Sperăm să-i regăsim nu numai pe această listă ci și în topul poștașilor. (M.I.)
La Ocna Mureș
Se poate cumpăra un polițist cu un pahar de vin?
     Aș dori să vă povestesc un caz din Ocna Mureș care durează de mai bine de 3 ani. M-am născut și am trăit în Ocna Mureș până m-am căsătorit în Germania (1999). Am avut multe prietene și odată cu căsătoria am mai câștigat o duzină dar totul a durat până la cadouri. Când nu au mai fost pe placul lor, s-au în­depărtat de mine. Totul ar fi fost în ordine dacă mi-ar fi lăsat părinții să trăiască în liniște atât cât mai au de trăit. Vecinii de deasupra au început cu petreceri cu muzica dată la maxim aproape în fiecare sâmbătă. Acum au început cu telefoane date în timpul nopții. Mama mea a chemat în nenumărate rânduri poliția dar nu s-a rezolvat nimic. Și de ce? Pentru că nașul lor de cununie este un organ de po­liție sus pus (nu dau nume). Spuneți-mi, în cazul acesta ce ar fi trebuit să facă poliția, de ce întotdeauna organele de poliție care sunt trimise să verifice sunt che­mate în casă la un pahar de băutură în loc să își facă meseria? Cu atât se poate cumpăra poliția în ziua de azi, cu un pahar de vin sau de țuică? Ce fac șefii de poliție în momentele astea, sau sunt și ei corupți? (Luminița CĂLIN, Ger­ma­nia)
Cresc impozitele locale la Cugir
     Miercuri, 12 octombrie 2005, ora 16.00, se va desfășura ședința Consiliului Local Cugir, unde vor fi analizate și aprobate noile impozite și taxe locale pentru anul 2006. În conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.797/2005, im­pozitele și taxele locale au fost indexate față de anul trecut cu un procent de 6%. La capitolul "Alte taxe locale" va fi înființată taxa pen­tru ocuparea domeniului public pentru cetățenii care nu dețin în proprietate sau nu au închiriate spații pentru parcarea autovehiculelor. Cetățenii interesați pot participa la lucrările șe­din­ței, lucrări care sunt publice. (Ș.R.)
Pesedist specializat în strategii de campanie electorală
     De luna aceasta, președintele interimar al TSD Alba, Flaviu Predescu, deține titulatura de master în management politic după ce a absolvit Institutul Social Democrat "Ovidiu Șincai" București. Predescu s-a specializat în strategii de cam­panie electorală și tehnici de negociere politică. "PSD pregătește noi ge­nerații de politicieni, mai bine pregătiți și care să îndrăgească munca politică. S-a terminat cu cei impuși sau care sunt "omul cuiva" dintre seniori, precum la aces­te școli nu se încurajează obediența. Inclusiv zicala dacă-i bun în profesie musai îi bun politician și ne aduce voturi este o concepție discreționară", a declarat me­zinul Consiliului Județean Alba, Flaviu Predescu. (A.C.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.