.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Troc de casă mare
     Ghimpele reformării Legislativului după un nou regulament a intrat în con­știința locatarilor de la Casa Poporului ca un ceva nou, primejdios. Abandonat din când în când de evenimente colaterale precum inundațiile, care au transformat țara în lacustră, ori probabilitatea gripei aviare, care reduce Delta la dimensiunea lacului cu lebede moarte, efortul debarcării președinților de la Camerele Parla­mentului se revigorează mereu în forme contradictorii după discursurile hoho­ti­toare ale șefului statului. Afinitățile intime ale pediștilor cu maimarele nației ali­mentează din plin zvonul că renunțarea la revocarea baronilor pesediști din frun­tea consiliilor județene și locale ar fi obiectul unui troc politic cu foștii la Putere în direcția sacrificării celor două funcții prezidențiale ale Camerelor și, implicit, a capetelor lui Văcăroiu și Năstase, în schimbul păstrării oamenilor PSD din admi­nistrația publică din teritoriu.
    Învăluită într-un nimb de jertfă, toată această tocmeală ia accente grave, ame­nințătoare în spusele unor lideri de opinie din tabăra penelistă a Alianței DA. Lu­dovic Orban pare a fi cel mai înverșunat și bătăios punându-i la index pe pediștii căzuți în amnezia modificării Legii administrației publice locale, țintind și ceva mai sus spre președintele Traian Băsescu care își schimbă de la o declarație la alta părerile dând peste cap convențiile Alianței (dacă ele au existat vreodată cu adevărat). În replică, PD-ul, prin vocea ministrului de Interne, Vasile Blaga, se apără acuzând faptul că însuși Tăriceanu a admis tezele lui Băsescu, după ce în ultima vreme cei doi și-au unit anturajele pe frontul comun al intereselor țării. Erodați de atâtea lupte intestine, parlamentarii și guvernanții Puterii sunt ajutați pe alocuri de efective proaspete, de... rezerviști gata să treacă în linia întâi. O face Anca Boagiu, ministrul Integrării, prin acuzele vehemente aruncate în obra­zul parlamentarilor pe motiv că au o activitate păguboasă pentru politica integrării europene, prioritară, dezbaterea cu predilecție a Regulamentului din Parlament fiind un blocaj gratuit. Cei care ridică primii mânușa sunt, surprinzător sau nu, udemeriștii care au taxat-o dur pe d-na ministru impunându-i prezența la toate ședințele cu teme din obiectul muncii ei, sugestie parafată de Camera Depu­taților. Stârnind o adevărată stare conflictuală în coaliție, anatema Ancăi Boagiu care lovea clar în toți parlamentarii: "Pe televizoare țipă cât îi țin plămânii că își fac treaba și că sunt în calendar, iar documentele pe care le am eu în față dove­desc că nu își fac treaba și că nu sunt în calendar..." încearcă să fie comutată pe Opoziție tot de aceeași doamnă într-o revenire după "verba volant". UDMR pro­fită de conjunctură și încearcă să-și asigure, conform principiului ambiguități pe care îl urmează, o confortabilitate pentru orice situație viitoare amenințând că va cere scoaterea Regulamentului Camerei Deputaților de pe ordinea de zi, urmând ca acesta să se discute după 1 ianuarie 2007. O spuză în plus peste focul aprins deja de secuii care solicită aleșilor maghiari să ceară autonomie la Stras­bourg. Consecvenți intereselor și doctrinei Uniunii, udemeriștii refuză chiar și pro­punerile conservatorilor la Legea minorităților, susținând că este vorba despre o lege "a minorității, nu a majorității".
    Scurt pe doi, la ei trocul nu este discutabil, doar pentru ai noștri rămâne un capitol neîncheiat. Toată polemica asta îndreptată mai mult sau mai puțin în vânt, nu face decât să prelungească disconfortul tuturor de la vlădică la opincă.
Mariana IONAȘ