.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Omul de apă și cel de uscat
     Așa cum iarna nu e ca vara, nici pe mare nu e ca pe uscat. Specialiștii în chestiune spun că avantajele uscatului sunt infinit mai mari decât escapadele oceanelor. Ai sub picioare pământ ferm și dacă pici te ridici și mergi mai departe. În schimb, dacă pici de pe puntea vasului e nasol rău de tot, toți se bulucesc și strigă "om la apă!", plus că cel aflat în vâltoarea valurilor simte cum îl amușină rechinul. A fi matelot înseamnă a nu cunoaște somnul, tihna, a nu avea habar de deliciile lenei, adică să lași pe mâine ceea ce de fapt poți face poimâine. Tătarul, după cum s-a exprimat Adrian Severin, a înmulțit exemplele cum că alogenii au un alt soi de calități și reacții decât autohtonii. Napoleon era corsican, Hitler - austriac, Stalin - georgian, Alexandru cel Mare - macedonean, Zelea Codreanu - germano-polonez, Gheorghiu Dej s-ar fi spus că e bulgar, Ceaușescu - turc. Gură-cască din Carpați se întreabă de unde atâta energie, agitație, zâmbete, hohote de râs cu care își deranjează adversarii? Firește că nu din consumul de brânză de vaci din bătătura socrilor. Nici vorbă! Domnia sa vrea să ajungă un despot luminat, dând curs nostalgiilor d-lui Iliescu. Cei cu mai mult umor îl văd punându-și pe cap coroana și hlamida de hermină peste tricoul de marinar. Cum-necum, talazul l-a adus la postul de președinte al României, trăgând după sine la guvernare o coaliție de două partide, care în mod normal, ar trebui să cunoască gustul de aguridă al opoziției. Trebuie însă să recunoaștem că matrozul l-a trimis la podea pe Adrian Năstase și, chemând la putere coaliția D.A., a tăiat genunchii PSD-ului, care nu-și revine nici acum, după nouă luni de guvernare portocalie.
    Ca președinte de republică, d-l Băsescu a preluat comanda unei foarte mari nave, superioară celei pe care a condus-o pe mările și oceanele lumii. Mereu cu ochii în patru, ca nu care cumva să apară vreun iceberg printre ghețuri. N-are somn. Cu puțină maliție, am putea spune că, dacă domnia sa ar fi comandat Titanicul, acesta nu s-ar fi scufundat, ar fi observat de departe icebergul. Numai că la o anumită înălțime de la nivelul mării, guvernanții își permit să tragă de timp. Un an de întârziere la intrarea în UE e o bagatelă, ba chiar e un fapt bine venit. Binevenite ar fi și alegerile anticipate. Președintele îl penalizează pe premier, iar cei care au ales la cârma statului un intelectual subțire se tem de ceea ce numesc simțul de distrugere al lui Băsescu. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu a fost bun ca să-l răstoarne pe Năstase, burghez înstărit, politician obosit și hărțuit, prins cu o mână în cătușele d-lui Iliescu. Dar nu mai e bun când apucă în ușă degetele premierului cu un râs crud, de rechin.
    Handicapul lui Tăriceanu este că nu știe să râdă, Băsescu deținând moda­litatea și inteligența de a strânge în menghină un guvern pe care l-a adus la pu­tere și asupra căruia crede a avea anumite drepturi inclusiv acela de a-l trimite la odihnă. Cum vara a luat sfârșit, cum toamna la rândul ei e altfel decât vara, cel puțin sub raportul activității politice, un concurs de râs se impune de la sine: cu tombolă și dans. Între omul de apă și cel de uscat există o mare deosebire și anume că pământul e foarte greu de scufundat și prin urmare comandantul are mult mai multă siguranță și chiar capcane de a putea scufunda pe cei care ori nu știu, ori nu pot să râdă odată cu amiralul.
Gheorghe JURCĂ

Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte la Sânbenedic
     O ceartă între doi cetățeni din satul Sânbenedic, comuna Fărău, a degenerat într-o adevărată vendetă. Setea de răzbunare a îndemnat rudele unuia dintre cei implicați să recurgă la gesturi pe care probabil acum le regretă. În dimineața de 10 octombrie, polițiștii din Aiud au fost anunțați de către colegii lor din comuna Fărău că persoane necunoscute au pătruns în locuința soților Iosif Șipoș (73 de ani) și Vilma (70 de ani), din satul Sânbenedic și i-au aplicat bărbatului o serie de lovituri. Pentru deslușirea cazului polițiștii au început verificările în urma cărora au stabilit că în după-amiaza de 9 octombrie, în jurul orei 17.30-18.00, numitul Arpad Vincze de 78 de ani, din Sânbenedic s-a deplasat la via sa, ocazie cu care s-a întâlnit cu Iosif Șipoș. Între cei doi, pe fondul unor discuții contradictorii și a con­sumului de băuturi alcoolice a izbucnit un scandal în timpul căruia Șipoș l-a lovit și înțepat cu o furcă pe consătean. Ulterior, deoarece starea lui Arpad Vincze s-a agravat, acesta a fost transportat și internat la secția chirurgie a Spitalului jude­țean Alba cu diagnosticul de politraumatism prin agresiune, traumatism antebraț drept și fractură diafiză. Întâmplarea a luat o turnură neașteptată. Răzvan V. de 17 ani, din Ocna Mureș, rudă cu cel bătut, luând la cunoștință ceea ce i s-a întâmplat unchiului său, s-a gândit că nu e bine să stea cu mâinile în sân. Con­form raportului poliției, tânărul, însoțit de sora sa și numiții Neluțu Mogoșan (24 de ani) și Ionuț Oprinca (20 de ani), s-a deplasat cu un autoturism la locuința lui Iosif Șipoș. Ajunși la locul cu pricina, în jurul orei 22.00 Răzvan V. și Ionuț Oprinca au escaladat gardul casei și au pătruns în imobil unde l-au luat la bătaie pe Iosif Șipoș. Cei doi intruși l-au cotonogit pe bărbat cu o bâtă de base-ball și cu pi­cioarele cu scopul de a-i aplica o corecție pentru agresiunea săvârșită asupra lui Arpad Vincze de asemenea și pentru că proprietarul avea în mână un topor cu care i-a amenințat. Pentru aplanarea conflictului a intervenit și sora lui Răzvan V. ce a escaladat la rândul ei gardul. Singurul care nu a pătruns în locuință a fost Neluțu Mogoșan. Iosif Șipoș a fost internat la Spitalul orășenesc Ocna Mureș, diagnosticul medicilor fiind politraumatism prin agresiune cu plăgi tăiate multiple la nivelul gleznelor, toracelui și antebrațului drept, contuzii ale membrelor, to­racelui și capului. Cercetările sunt continuate de către lucrătorii Biroului Poliției Rurale Aiud pentru a stabili împrejurăile exacte în care s-a petrecut toată tără­șenia și stabilirea gradului de vinovăție al celor implicați. (L.I.)
Modificarea legislației impune reaprobarea aprobării
     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat ieri, în unanimitate și în timp record, două proiecte foarte importante pentru dezvoltarea urbană. Asta nu în­seamnă că proiectele au "trecut ca prin brânză" și consilierii nu știu despre ce este vorba, ci doar că este vorba despre reaprobarea aprobării, soluție deter­minată de modificarea legislației. Cele două proiecte sunt "Reabilitare centru is­toric - Fortificația de tip Vauban Alba Iulia - Căi de acces și mobilier urban spe­cific" și "Reabilitarea și modernizarea drumului de centură aferent municipiului Alba Iulia". Ambele proiecte au fost dezbătute și discutate de Consiliul local Alba Iulia cu câteva luni în urmă. Pentru obținerea fondurilor necesare punerii lor în operă ele au fost depuse la ADR Centru, iar tocmai dorința de a obține fonduri europene și schimbarea cerințelor în domeniu a impus reaprobarea. Tot din această cauză CL Alba Iulia a mai aprobat alte două proiecte, legate de cele amintite, în care se obligă să asigure resursele financiare necesare pentru pre­zervarea, întreținerea și dezvoltarea celor două obiective propuse. (A.D.)
Investiția de la Blaj, pe site-ul oficial al firmei BOSCH
     Prestigiosul grup german BOSCH și-a anunțat prin intermediul site-ului său oficial investiția pe care o va demara în România, la Blaj. Aici se precizează că producția de componente pentru tehnologia lineară va începe la Blaj în 2007 iar BOSCH a investit deja 11 milioane euro în acest nou centru unde vor lucra 300 de angajați. Este o dovadă a faptului că acest investitor serios și cu prestigiu pe plan mondial tratează cu importanță investiția pe care o va demara la Blaj iar acordul pe care urmează să-l semneze cu autoritățile locale și județene este aproape certitudine. Aducerea lui BOSCH în Alba, la Blaj, este deoportivă meritul Consiliului Județean Alba și al autorităților locale din Blaj. (I.P.)
375.000 de euro pentru dezvoltarea zonei industriale a Cugirului
     Proiectul tehnic de execuție a lucrării "Rețele tehnico-edilitare din zona indus­trială a orașului Cugir" a fost avizat de Ministerul Integrării Europene. Urmează ca și documentația de licitație să fie supusă avizării, după care se va organiza li­citația pentru execuția lucrărilor. Prin acest proiect se va extinde rețeaua de utilități de la intrarea în orașul Cugir, pentru dezvoltarea zonei industriale. Finan­țarea este asigurată prin Programul Phare pentru infrastuctură mică și este în va­loare de 375.000 Euro. (I.P.)
Tragicomedie la Blaj
Autoritățile locale fac reclamă prin presă noului cimitir
     Municipalitatea blăjeană este nevoită să-și facă reclamă prin presă la noul cimitir pe care-l administrează, dat în folosință în urmă cu peste un an, deoarece blăjenii preferă să-și îngroape morții în cimitirul amenajat într-o zonă din apro­pierea centrului localității, chiar dacă un loc de veci este mai scump, au anunțat surse autorizate. Noul cimitir a fost realizat de Primăria Blaj, în regie proprie, costurile amenajării acestuia ridicându-se la aproximativ 1 miliard de lei. În acest interval însă, doar 11 din cele 3.000 de locuri de veci existente au fost ocupate. Reprezentanții primăriei sunt îngrijorați de faptul că blăjenii sunt încă reticenți la achiziționarea unui loc de veci în cimitirul de pe deal, deși concesionarea pe 7 ani a unui mormânt costă doar 70 de lei RON, iar taxa de întreținere este de 7,5 lei RON pe an ca la vechiul cimitir.(R.G.)
În premieră județeană,
Dascălii ar putea fi vaccinați gratuit împotriva gripei
     Inspectorul școlar general, prof. Cornel Sandu, a cerut ieri Ministerului Sănă­tății distribuirea a 5.500 de doze de vaccin antigripal care să fie administrate gra­tuit dascălilor din județ, a declarat într-o conferință de presă ec. Oana Badea, in­spector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Ea a subliniat că adresa înaintată ministerului a fost avizată și de directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Ion Munteanu. Oana Badea a subliniat că măsura a fost luată întrucât cadrele didactice sunt expuse riscului de îmbolnăvire, deoarece vin în contact cu foarte mulți elevi, dar și din respect față de colegi. Dacă MS va aproba vaccinarea antigripală a personalului didactic din județul Alba, ar fi pentru prima dată când dascălii vor beneficia de această gratuitate.(R.G.)
Prin Proiectul pentru Învățământul Rural,
Aproape 1,5 miliarde de lei pentru 15 școli sătești
     Comisia județeană pentru educație, inovații și dezvoltare din cadrul Inspec­toratului Școlar Județean Alba a aprobat lista subproiectelor depuse de școlile sătești din județ pentru a fi finanțate prin Proiectul pentru Învățământul Rural. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a declarat într-o con­ferință de presă că au depus subproiecte 36 de unități școlare, dar în urma eva­luării au fost propuse pentru finanțare doar 15 unități școlare. Cel mai mare punc­taj final a fost obținut de Școala generală Meteș (92,5 p), urmată de școlile din Sâncel și Buninginea. Vor mai beneficia de finanțare, în ordinea descrescătoare a punctajului, unitățile școlare din Țelna, Avram Iancu, Valea Lungă, Șard, Săsciori, Câlnic, Hopârta, Scărișoara, Fărău, Daia Română, Cricău și Vințu de Jos (70,5 p). Valoarea totală a proiectelor se ridică la 135.500 lei RON. Lista urmează să fie supusă aprobării Ministerului Educației și Cercetării, dar probabilitatea ca a­ceasta să sufere modificări este redusă.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.