.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Minuni făcute prin oameni
Pentru surzii din Alba Iulia, Hristos a devenit... vizibil!
     În luna iunie 2005, în municipiul nostru s-a constituit prima comunitate creș­tin-ortodoxă pentru persoane cu deficiențe de auz din Arhiepiscopia Ortodoxă Ro­mână Alba Iulia. De atunci, în fiecare duminică și de sărbători, membrii acestei comunități se strâng la demisolul Bisericii "Sf. Mare Muceniță Ecaterina", pentru a participa la slujbele ținute exclusiv în limbaj mimico-gestual de către preotul Petru Hașegan, hirotonit special în acest sens. Treptat, comunitatea s-a con­so­lidat, întrunind toate caracteristicile unei parohii autentice, urmând să beneficieze în curând, din partea Primăriei Alba Iulia, de un spațiu potrivit cu nevoile spirituale și comunitare ale membrilor.
    Recunoscând importanța limbajului mimico-gestual ca modalitate firească de comunicare cu persoanele deficiențe de auz, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Al­ba Iulia a dorit să extindă această nouă formă pastorală la nivelul întregii eparhii. Pentru aceasta, în perioada 1 iunie- 30 septembrie 2005, a derulat, prin Asociația "Filantropia Ortodoxă" și cu sprijinul Organizației World Vision România, proiectul "Catehizare în limbaj mimico-gestual", instruind trei teologi care să-L facă pe Hristos vizibil în inimile celor care nu pot auzi Cuvântul. Această inițiativă se în­cadrează în obiectivele Programului național de asistență religioasă și socială a deficienților de auz din Patriarhia Română și Diaspora, program structurat la Pi­tești, unde, în perioada 17-20 octombrie 2005, reprezentanții Arhiepiscopiei Orto­doxe Române Alba Iulia vor participa, alături de specialiști din toată țara, la o se­rie de lucrări ce urmăresc elaborarea și editarea primului Liturghier în limbaj mi­mico-gestual. (I.H.)
În proiectul "A doua șansă",
În clasa I la... 48 de ani!
     Luni, 10 octombrie, la 3 unități școlare din județul Alba a demarat subproiectul "A doua șansă", componentă a proiectului "Împreună pentru o educație de cali­tate", finanțat cu suma de 500.000 de euro din fonduri Phare. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Alba. Ea a precizat că subproiectul oferă șansa alfabetizării persoanelor care nu au făcut carte sau care au abandonat școala și au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta necesară pentru a face parte din anul de studiu pe care ar fi trebuit să-l frecventeze. Astfel, la Școala nr. 3 Sebeș, Școala generală "Petru Pavel Aron" și Școala generală "I.M. Moldovan" din Blaj s-au constituit deja 3 clase primare cu cel puțin 10 elevi fiecare, majoritatea fiind de etnie rromă. Printre "boboci" se numără persoane cu vârsta de peste 38 de ani, cel mai "bă­trân" școlar având ...48 de ani. Aceștia sunt pregătiți de învățătoare din învă­ță­mântul preuniversitar județean, plătite prin cumul. Școlarii vor merge la cursuri 16 săptămâni în primul semestru și 17 săptămâni în cel de-al doilea, programul cursurilor fiind stabilit de comun acord cu dascălii: la zi, seral sau fără frecvență. Din ianuarie, vor fi înființate alte 4 clase în ciclul gimnazial, beneficiarii având a doua șansă de a-și termina școala. În data de 13 octombrie, experții Phare vor vi­zita cele 10 școli din județul Alba în care se derulează proiectul "Împreună pentru o educație de calitate", în vederea monitorizării activităților propuse să se desfă­șoare în proiect, a mai spus prof. Elena Ignat. (R.G.)
La Roșia Montană
Furt sau o neînțelegere?
     Mirosul fin al polițiștilor a dus la depistarea unor posibili infractori. Cu ocazia unei patrulări organizate pe DC Cărpiniș-Vârtop polițiștii din Roșia Montană au descoperit în două autoturisme Dacia cantitatea de 320 kg de bile ce folosesc la morile de măcinat minereu. Conducătorii celor două autoturisme, respectiv Daniel Guran (31 de ani) și Eugen Bazale (46 de ani), împreună cu Marin Șenilă, Dan Cioara și Ștefan Cioara, au declarat că au colectat bilele de pe o haldă cu de­șeuri ce aparține Filialei Cupru Min și că acestea urmau să fie comercializate. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Accident în Alba Iulia
     Luni, 10 octombrie, la ora 10.30 pe strada Clujului din municipiul Alba Iulia a avut loc un eveniment rutier în urma căruia au existat doar pagube materiale. Ovidiu Oargă în vârstă de 32 de ani, din Alba Iulia, plutonier major la IJJ Alba, în timp ce se deplasa cu autoturismul Skoda Felicia nu s-a asigurat la efectuarea unei manevre de întoarcere și a intrat în coliziune cu o Dacia Solenza. Din fericire nici o persoană nu a fost rănită, fiind avariate doar autoturismele. Valoarea pagu­belor a fost estimată la suma de 200 de lei RON. Ambii conducători auto au fost testați cu fiola alcooltest, rezultatul fiind negativ. (L.I.)
Infracțiune după infracțiune
     În timp ce efectuau o activitate de control pe DJ 107D polițiștii din Fărău au oprit în trafic pe conducătorul unei Dacii 1310 ce intrase în depășirea unei căruțe fără să semnalizeze. Șoferul a declarat că se numește Ioan Oltean și că din păcate și-a uitat actele acasă. Din verificări s-a constatat că acesta nu posedă permis de conducere, carnetul fiindu-i anulat pentru conducerea în repetate rân­duri sub influența licorilor bahice. Respectivul nu s-a liniștit, iar acum este cer­cetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fără a deține per­mis auto. (L.I.)
La plimbare cu... butoiul!
     În timp ce conducea autoturismul Dacia Brek, Vasile Vâlcea (42 de ani), din Baia de Arieș a intrat în depășirea unui pieton ce s-a angajat în traversarea dru­mului...rulând un butoi gol. Mașina a acroșat cu partea laterală dreapta butoiul ce l-a lovit pe pietonul Ioan Marcă de 64 de ani. Acesta s-a ales cu excoriații la degete și contuzii la gamba stângă. Celor două persoane le-au fost recoltate pro­be biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. (L.I.)
Primăria Cugir pregătește un site nou
     Primăria orașului Cugir pregătește lansarea noului site de prezentare a in­stituției. La adresa www.primariacugir.ro vor putea fi găsite informații despre ora­șul Cugir, funcționarea instituțiilor publice, firme private, administrație publică, in­formații de interes public, toate într-un format nou. Lansarea este prevăzută pen­tru sfârșitul lunii octombrie. (I.P.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.