.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 12.10.2005 ::. 
Retrocedarea "în tot" amenință însăși existența Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
•Primarul Mircea Hava crede că retrocedările trebuie făcute, dar cu cap *Pentru dezvoltarea orașului despăgubirea este preferabilă *Se anunță negocieri
     Considerată, pe bună dreptate, ca unul dintre motoarele dezvoltării munici­piului Alba Iulia, Universitatea "1 Decembrie 1918" își vede amenințată existența, sau cel puțin, creșterea viitoare de pretențiile Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Es­te vorba despre cererea de retrocedare a sediului central al universității, imobil în care a funcționat Liceul Maillat. Deși nu avem confirmarea oficială, despre această intenție zvonurile circulă cu insistență. Și de unde nu e foc, nu iese fum, mai ales dacă ne gândim că în materie de retrocedări arhiepiscopia amintită n-a lăsat să-i scape nimic. Trebuie să spunem că aceste cereri de retrocedare nu se depun la administrația locală, ci la București, unde există o comisie special con­stituită. După retrocedarea clădirii Bibliotecii Batthyaneum, cea a clădirii uni­versității ar fi cea mai semnificativă, chiar dacă ei au ajuns deja, prin retrocedări punctuale, dar constante să administreze o bună parte din interiorul Cetății Alba Iulia, o zonă pe care Primăria municipiului Alba Iulia dorește să o dezvolte în scop turistic și cultural. Răspunzând preocupărilor consilierilor locali în legătură cu acest subiect, primarul Mircea Hava a declarat că va face tot posibilul ca Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia să-și păstreze sediul. "Dacă s-a fă­cut în trecut o nedreptate, nu putem să o reparăm cu o altă nedreptate. În uni­versitate s-au investit bani, inteligență, forță de muncă și de ce nu, pot spune, o mare parte din speranța acestui oraș de a avea un nume croit nu doar pe eve­nimentele trecutului, dar și pe cele ale prezentului și viitorului. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca universitatea să-și păstreze imobilul. Părerea mea este că retrocedările trebuie făcute, dar cu cap. Iar petenții trebuie să înțeleagă că trăiesc în acest oraș. Eu sper, de aceea, că voi găsi înțelegerea necesară și vom putea rezolva problema prin negocieri. Asta înseamnă că suntem dispuși să plătim despăgubiri." Dar retrocedarea "în tot" va crea și alte probleme, cum ar fi de exemplu cele legate de terenurile aferente și soarta construcților noi, de pe aceste terenuri: sala de sport, cantina și căminul! Poate că Dumnezeu va fi un bun sfătuior!
Anca DINICĂ

Mult fum și puțin foc într-un incendiu la SC Albacarn
     incendiuUn incendiu a izbucnit ieri dimineață la o cameră frigorifică a abatorului SC Albacarn, situat pe str. Livezii din Alba Iulia, din cauza efectului termic produs în timpul efectuării lucrărilor de dezafectare a încăperii amintite, au anunțat pompierii militari. Au ars izolația din polistiren a planșeului camerei frigorifice și a conductelor de răcire, dega­jân­du-se foarte mult fum. La fața locului s-au de­plasat 4 autospeciale de pompieri, un echipaj de descarcerare pentru asigurarea ilumi­na­tului la locul intervenției și o ambulanță, dar numai două mașini de stingere au acționat pentru lichidarea incendiului. Ope­rațiunile de stingere au fost conduse de însuși prim-adjunctul comandantului In­spectoratului Județean pentru Situații de Urgență, lt. col. Dorel Sofica. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de fumul degajat, ei fiind nevoiți să utilizeze apa­ratele de respirat cu aer comprimat. Pompierii au spus că nu se poate vorbi de pagube, deoarece camera frigorifică urma să fie oricum dezafectată. Totuși, ei au prevenit extinderea focului la restul clădirii, valoarea bunurilor salvate fiind esti­mată la 1 miliard de lei. În numai o oră, incendiul a fost stins și nu s-au înre­gistrat victime umane.(V.I.B., R.G.)
Trei târguri de animale autorizate pentru comercializarea păsărilor vii
     Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a emis ieri o notă de serviciu prin care se permite comercializarea păsărilor vii și a ouălor în târgurile de animale autorizate din județ, dar numai sub supraveghere sanitar-veterinară. Anunțul a fost făcut de directorul adjunct al DSVSA Alba, dr. Mircea Miclea, întrucât inițial tranzacțiile cu păsări vii și ouă fuseseră interzise în toate piețele și târgurile, pentru prevenirea apariției unor eventuale focare de gripă avia­ră. În județul Alba doar 3 târguri dețin autorizație sanitar-veterinară de funcționare: Teiuș, Drâmbar și Sălciua. El a subliniat însă că este necesar ca aici să fie ame­najate spații speciale pentru comercializarea păsărilor vii. Pe de altă parte, ieri, mai mulți locuitori din împrejurimile municipiului Alba Iulia au pus nestingheriți în vânzare păsări în piața din centru, cu acordul administratorilor pieței, care susțin că nu au fost informați oficial despre interzicerea comercializării păsărilor și ouă­lor. (R.G.)
Ministrul Educației a demisionat!
     Mircea Miclea, ministrul Educației și Cercetării și-a înaintat ieri demisia din funcție, actul fiind înregistrat deja la cabinetul primului ministru. Motivul care a stat la baza acestui gest de onoare este bugetul prea mic alocat pentru anul viitor acestui sector. Miclea a cerut alocarea a minim 5 la sută din PIB pentru învățământ, deoarece la nivel european media este de peste 5,2 la sută, în timp ce în țările nou intrate în Uniunea Europeană este de chiar 5,3 la sută. Mircea Miclea suține că deși pentru 2006 bugetul pentru cercetare a fost substanțial majorat, valoarea fondurilor pentru învățământ este la nivelul anului 2005 sau chiar mai mică.(R.G.)
Dascălii pichetează Palatul Administrativ
     Astăzi, timp de o oră, cadrele didactice afiliate Sindicatului Învățământ Alba vor picheta sediul Palatului Administrativ din Alba Iulia, a anunțat liderul sindical Valeriu Șușman. El a precizat că dascălii se vor afla între orele 11.00 și 12.00 în fața Instituției Prefectului pentru a-și prezenta lista de revendicări, principala solicitare fiind o mai bună finanțare a sistemului de învățământ începând cu anul viitor. Fiind vorba doar de o pichetare, nu despre un miting, Valeriu Șușman a spus că nu se așteaptă la o participare numeroasă a sindicaliștilor.(R.G.)
La Abrud
Ecograf modern donat de RMG
     Spitalul orășenesc din Abrud a fost dotat recent cu un ecograf ultraperformant printr-o donație făcută prin grija domnului Liviu Popa - director la Roșia Montană Gold Corporation. Acest fapt a bucurat foarte mult conducerea Spitalului - per­sonal pe domnul director dr. Ioan David - care a ținut să adreseze mulțumiri deo­sebite domnului director Liviu Popa și să-l asigure de o bună colaborare în viitor - acest fapt contribuind la asigurarea unei bune activități de diagnostic pentru locuitorii Abrudului. (I.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.