love
surpriza
Pune cursorul pe poza, dar numai daca ai curaj!
Răspunsuri la scrisori
     *Corina, Blaj: O mare greșeală, comună majorității oamenilor, care apare în timpul actului amoros, este o intensă efuziune a atenției și energiei către momentul orgasmului cu ejaculare (descărcare), urmată de dezinteres sau chiar de apatie odată ce acesta a fost atins. În general, de această mizerabilă situație este responsabil bărbatul, pentru că adesea el atinge cu repeziciune orgasmul cu ejaculare, iar de multe ori nu-și satisface aproape deloc iubita. Actul amoros nu trebuie să fie privit niciodată ca un care se va sfârși într-un colaps total. Această situație atrage deseori stări intense de frustrare și de gol sau chiar face să apară resentimente în femeie - fenomen cunoscut sub denumirea de depresie post-coitum. Orice stimulent sexual poate face parte din preludiu dacă el armează cuplul atât fizic cât și psihic. Învățăturile orientale afirmă că femeia este ca apa, fierbe greu și se răcește greu după aceea. Bărbatul este însă ca focul și, dacă nu are continuitate, se aprinde repede și se stinge cu repeziciune. Dacă pasiunea amoroasă clocotește în unul și de abia se trezește în celălalt, atunci cuplul trebuie să urmărească să armonizeze cât mai bine cele două stări. Jocul amoros trebuie întotdeauna realizat mai curând din dorința sinceră a împlinirii și fericirii celuilalt decât pentru obținerea unor satisfacții egoiste.
    *Daniel, Alba Iulia, e-mail: Asupra problemei în cauză am întâl­nit o sumedenie de păreri, medicale sau nu. Pot să-ți spun însă că o preferință pentru practica regulată a sexului anal cu partenera tră­dează o dorință de dominare și de impunere în forță asupra femeii sau incapacitatea de a iubi profund. Un act sexual anal realizat din reflex poate provoca plăcere ambilor parteneri. În acest caz, plăcerea inten­să poate fi trăită de ambii iubiți, datorită deschiderii mutuale. În alt con­text, ca organe de excreție, anusul și rectul conțin aproape întot­deauna reziduuri bacteriene. Prin inserție anală fără o excelentă igienă (plus lubrefiere) apare pericolul rănirii sau inflamării țesuturilor. Dacă se revine apoi la practica sexului normal, există posibilitatea ca bacte­riile din rect să fie transferate în vagin, cauzând infecții sau boli.
    * Maria - Cugir. Vaginismul nu este o boală, ci o simplă disfuncție apărută la un moment dat - uneori, chiar de la începutul vieții sexuale. Cauzele sunt multe, dar mecanismul rămâne același: inconștient, feme­ia se apără de un act pentru care nu este pregătită. Undeva, în lada de zestre a memoriei, a rămas blocat un eveniment de genul: preludiu nerespectat, preocupări și emoții puternice legate de actul sexual, ori chiar un viol. Dacă femeia nu e într-o dispoziție psihică optimă pentru activitatea sexuală, nici aparatul său genital nu și-a derulat " tabieturile": vaginul nu s-a relaxat și nu a fost suficient de lubrifiat pentru penetrare. Totul este comandat de propriul tău creier, dar poți scăpa de vaginism mai ales cu ajutorul partenerului. El nu trebuie să neglijeze preludiul, pentru a obține starea ideală în care te simți în siguranță, dezinhibată și relaxată. Orice detaliu are impor­tanță: atmosfera din cameră, muzica lentă, lumina difuză, aromele. Se poate apela și la un mic truc: penetrarea să o facă mai întâi cu degetele; un lubrifiant special, cumpărat de la sex-shop, face terapia mai ușoară. Cu toate aceste condiții aisgurate, nu-ți rămâne decât să te concentrezi și să înveți cum să îți relaxezi mușchii pentru a scăpa de durere și pentru a simți plăcerea.
    * Răzvan - e-mail: Ai omis să ne furnizezi un "amănunt" impor­tant: care este vârsta ta și, în plus, dacă ai întreținut vreodată raport sexual cu o femeie. Dacă ai sub 18 ani, problema ta se va rezolva cu timpul, de la natură. Dacă ai o vârstă mai... înaintată, ar fi bine să lași orice jenă și să te adresezi medicului de familie care îți va da, e­ventual, o trimitere la specialist. (Vă aștept întrebările pe adresa re­dacției, ziarul Unirea, str. Decebal nr. 27, cu mențiunea pe plic "Sex fără complex" sau la e-mail: loveunirea@yahoo.com)
Nicoleta TOMUȚA
Sus